2009. november 11., szerda

Szent Márton-nap


Pannonhalmán az egyik fő ünnepünk a Szent Márton-nap! Ilyenkor két napos "dínom-dánom-ereszdelahajam-haverok-buli-jaffa" hangulat uralkodik a gimnáziumban. Mindig van egy kerete az ünnepnek: valakiknek gyűjtést szervezünk (idén egy magyarországi, drogfüggőket segítő alapítványnak).

A programok (a már két hete tartó előadások és filmvetítések mellett) kedden délután kezdődtek. A tornateremben volt bolhapiac: igazi (értékesebbnél-értékesebb :) árukkal, rikkancsokkal, relikviákkal, kuriózumokkal ...stb.


Egyébként a legdrágábban egy póló kelt el (6800 Ft), melyen Titusz atyát ábrázolta a "művész". Az árverés fergeteges licitekkel zajlott.

Délután, a csendesóra idején a szenvedélybetegségekről hallhattunk előadásokat.

Este a bazilikában megtartott ünnepi VESPERÁS az egész gimnáziumnak óriási lelki élményt hozott. Ilyen csend (mint a szertartás előtti várakozáskor) talán még soha nem volt. A közös imádságok és énekek felejthetetlenek voltak.

Aztán következett a "haddelhadd": népek konyhája (egy pesti mesterszakács segítségével), bárok, evés-ivás, csocsó, teázás, sütizés, rulett, zene ...stb.


Mi, a hetedikesek cukrászdát üzemeltettünk (utólag is köszönet az anyukáknak a sok-sok finom sütiért!!!!!!!!!!!!!!!!!! jelentjük, minden elfogyott!).


A fiúk nagyon ügyesek voltak, mint az igazi cukrászok! Jól is esett a kikapcsolódás: (erről inkább a képek tudnak beszámolni : )


Volt itt "sör" ...

... persze csak alkoholmentes : )




Lehetett venni "feleletmentesítő", "plusszpontot-adó", "továbbalvó" ...  cetliket. Némelyikért szabályos versengés alakult ki.



Lehetett legálisan kaszinózni (pénzt veszíteni, nyerni ... persze aprópénzt, de azért az érzés: "Képzelje, tanár úr, 80 Ft-ból 130-at csináltam!") A többi fotó: itt!



... s voltak, akik a fejüket fogták  : (


... de egy-egy bárban minden búra-bajra akadt ellenszer : )





Szerdán már tanítás sem volt. Reggel 9-kor a bazilikában ünnepi szentmisével kezdődött a nap. Ezután minden osztály  különféle programokon vett részt. A hetedikesek közül páran a helyi nyugdíjasoknak adtak elő műsort Asztrik főapát jelenlétében.



 

Estig volt még mozi, kiállítás, teázás, traktorozás, "beugró", zene, ének, rajzfilm ... stb.



Az esti vacsora pedig mi más is lehetett volna, mint Márton-napi liba! Ilyenkor a főapát úr minden Márton nevű diákot meghív vacsorára a barokk ebédlőbe. Tőlünk hárman is mehettek (a többiek pedig már azt tervezgetik, hogy új nevet vesznek fel, valami úton-módon - hisz
"eznemigazságostanárúúúúúúúúrmiértcsakaMártonok!")

Nyolckor Lantos Zoltán és a Mirrorworld koncertezett a gimnáziumban.



Este tízkor Titusz atya imájával zártuk az ünnepet. Mindenki a lépcsőházban gyülekezet, s itt megtudhattuk, hogy az idei gyűjtés eredményeként nagyjából 850. 000 Ft gyűlt össze.






u.i.: ez is egy felejthetetlen pillanat volt a diákoknak : )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése